Jäsenmatkat Jäsenmatkat

Etusivu > Jäsenedut > Jäsenmatkat

HSJ järjestää vuosittain 1‒2 jäsenmatkaa. Matkat ovat jäsenille edullisia, sillä yhdistys tukee niitä taloudellisesti. Matkoilla on journalistista ohjelmaa, kuten tapaamisia paikallisten kollegoiden kanssa ja vierailuja yhteiskunnallisesti ja kulttuurisesti kiinnostaviin kohteisiin.

  • Jäsenmatkoja on tehty muun muassa Moskovaan, Madridiin, Istanbuliin, Dubrovnikiin, Reykjavikiin, Berliiniin, Tiranaan, Pietariin, Prahaan, Tbilisiin, Jerevaniin, Riikaan ja Belgradiin. Keväällä 2019 kohteena oli harvinaisempi kotimaan kohde eli Utö.
  • Mihin seuraavaksi?
    Onko Sinulla idea seuraavaksi matkakohteeksi? Lähetä perusteltu ehdotuksesi osoitteeseen johanna.sillanpaa@hsj.fi. Ehdotuksesi tulee sitä varmemmin valituksi, mitä paremmat eväät Sinulla on tarjota sen toteuttamiseen: kontakteja, sopivaa matkaohjelmaa yms. Olisitko jopa halukas toimimaan vaikkapa matkanjohtajana? Matkakohteen pitää luonnollisesti olla toteuttamiskelpoinen myös kustannusten ja matkustusaikataulujen osalta.

Syksyn 2020 jäsenmatka Kreikkaan on peruutettu

Koronaviruspandemian vuoksi syksyn jäsenmatka Kreikkaan jouduttiin perumaan. 

100 vuotta täyttävän HSJ:n jäsenmatka länsimaisen sivistyksen kehtoon Kreikkaan ei siis toteudu. Pääasiallinen syy on, että paluulentoja ei saatu varmistettua. Esimerkiksi hotellivarauksista olisi peruutusehtojen mukaisesti pitänyt maksaa osa heti toukokuun jälkeen. Epävarmassa tilanteessa yhdistys ei ottanut tätä taloudellista riskiä.

Matkan ajankohta olisi ollut 16.‒ 20.10.2020.


HSJ:n syksyn 2019 jäsenmatka suuntautui Belgradiin

Matka Serbian pääkaupunkiin Belgradiin tehtiin 19.-23.9.2019. Matkalaiset vierailivat muun muassa Suomen suurlähetystössä, jossa he saivat kattavan kuvan Serbiasta, jonka lähihistoriaan kuuluvat Jugoslavian hajoaminen ja joka nyt pyrkii EU:n jäsenmaaksi.
Ryhmä tapasi myös kaupungissa asuvia suomalaistoimittajia ja vieraili Danas (Tänään) -lehdessä, joka miltei ainoana serbialaisista päivälehdistä on säilyttänyt riippumattomuutensa.

Ohjelman kevyemmässä osassa ryhmä tutustui Belgradin nähtävyyksiin ja risteili Tonavalla. Ryhmän koko oli 25. Matkanjärjestäjä oli Friis&Resor.


Kevään 2019 jäsenmatkan kohteena oli Utö

HSJ:n kevään jäsenmatka suuntautui Suomen eteläisimpään kärkeen Utön saarelle. Suuren suosion saaneelle matkalle arvottiin 20 lähtijää 80:stä kiinnostuneesta.
Utön historiasta ja elämästä kertoivat muun muassa syntyperäinen utöläinen Hanna Kovanen ja eläkevuosiksi saarelle pysyvästi muuttanut lintuharrastaja ja -kuvaaja Jorma Tenovuo. Koska kiinnostuneita oli paljon, matka mahdollisesti uusitaan keväällä 2020.

kuva: Kaija Plit


Syksyn 2018 jäsenmatka tehtiin Moldovaan

HSJ teki matkan Moldovaan 19.-23.9.2018.

Moldova on Euroopan köyhimpiä maita ja maastamuutto on huomattavan suurta. Maan poliittinen suunta on epämääräinen. Osa poliitikoista haluaa maan suuntautuvan länteen ja pyrkivän sekä Naton että EU:n jäseneksi. Sen sijaan maan runsas vuosi sitten valittu presidentti pyrkii parantamaan suhteita Moskovaan ja haluaa syvempää yhteistyötä Venäjän kanssa.

Transnistrian tilanne tuo oman lisänsä. Transnistriaa voisi kuvailla Neuvostoliiton ulkomuseoksi, josta löytyy runsaasti Lenin-patsaita ja neuvostohenkeä. Transnistria väittää olevansa itsenäinen valtio mutta mikään muu valtio ei ole tunnustanut sen itsenäisyyttä. HSJ:n ryhmä tutustui tähän merkilliseen maahan.

Matkalla oli myös journalistista ohjelmaa, kuten tapaaminen Nadine Gogun kanssa. Gogu tulee Independent Journalism Centeristä ja tapaamisen teemana oli ”The Media situation in Moldova”. Lisäksi ryhmä vieraili uutisportaali Agoran toimituksessa. Agora on riippumaton nettiuutisia tuottava toimisto, jolla on 10 palkattua toimittajaa. Isäntänä toimi varapäätoimittaja Felicia Nedelschi.
Ryhmä tapasi vielä moldovalaisia toimittajia ravintola Propaganda Caféssa. Ravintolan omistaa Natalia Morari, joka on aiemmin työskennellyt Novoje Vremjan toimittajana kunnes hän joutui lähtemään Venäjältä.

Lisäksi ryhmä tutustui Moldovan viiniteollisuuteen ja valtaviin viinikellareihin, jonne Juri Gagarin aikoinaan eksyi.  Moldovan historia tuli muutenkin tutuksi ja selvisi, miksi kuningas Kaarle XII viipyi niin kauan Benderissä.

Matkanjärjestäjä: Friis&Resor


Kevään 2018 matka tehtiin Riikaan

HSJ teki matkan Riikaan, Latviaan 17.‒19.5.2018 (torstai‒lauantai).

Matkaohjelmaan sisältyi kiertoajelu ja -kävely oppaan johdolla, tutustuminen Latvian taidemuseoon sekä uuteen kansalliskirjastoon. Ryhmä tapasi myös Jurmalassa asuvan toimittaja Jukka Rislakin, joka teki elämänuransa Helsingin Sanomissa. Rislakilta ilmestyi keväällä Otavan julkaisemana työmuistelmat ”Mullistusten mies. Elämää ja kohtaloita historian aallokossa”.
Paluupäivänä ryhmä teki vielä retken maaseudulle Rundalen linnaan ja Jelgavan kaupunkiin. Matkalle osallistui 13 HSJ:n jäsentä.

Matkanjärjestäjä: Friis&Resor.