Jäsenmatkat

HSJ järjestää vuosittain 1‒2 jäsenmatkaa. Matkat ovat jäsenille edullisia, sillä yhdistys tukee niitä taloudellisesti. Matkoilla on journalistista ohjelmaa, kuten tapaamisia paikallisten kollegoiden kanssa ja vierailuja yhteiskunnallisesti ja kulttuurisesti kiinnostaviin kohteisiin.
- Jäsenmatkoja on tehty muun muassa Moskovaan, Madridiin, Istanbuliin, Dubrovnikiin, Reykjavikiin, Berliiniin, Tiranaan, Pietariin, Prahaan, Tbilisiin, Jerevaniin, Riikaan ja Belgradiin. Keväällä 2019 kohteena oli harvinaisempi kotimaan kohde eli Utö.
- Mihin seuraavaksi?
Onko Sinulla idea seuraavaksi matkakohteeksi? Lähetä perusteltu ehdotuksesi osoitteeseen johanna.sillanpaa@hsj.fi. Ehdotuksesi tulee sitä varmemmin valituksi, mitä paremmat eväät Sinulla on tarjota sen toteuttamiseen: kontakteja, sopivaa matkaohjelmaa yms. Olisitko jopa halukas toimimaan vaikkapa matkanjohtajana? Matkakohteen pitää luonnollisesti olla toteuttamiskelpoinen myös kustannusten ja matkustusaikataulujen osalta. - Miten pääset mukaan?
Matkoista ilmoitetaan jäsenkirjeissä ja ilmoittautumisaikaa on yleensä joitakin viikkoja. Tavallisesti halukkaita on ollut enemmän kuin paikkoja, jolloin lähtijät arvotaan. Matkalle pääsy ei ole täysin kiinni onnettaresta, sillä ensimmäiseen arvontaan otetaan ne hakijat, jotka eivät ole osallistuneet HSJ:n matkoille kolmeen vuoteen. Näin mahdollisimman moni eri jäsen voi päästä mukaan. Kaikki ovat kuitenkin varalistalla, joten jos peruutuksia tulee, passi on voimassa ja kalenterissa tyhjää matka-ajankohtana, voi mukaan päästä vielä pari kuukautta ennen matkaa.
HSJ:n jäsenmatka Kosovoon 7.-10.10.2023
HSJ tekee jäsenmatkan Kosovoon 7.–10.10. Ilmoittautuminen alkaa tiistaina 9.5. kello 9.00 ja päättyy sunnuntaina 21.5. kello 23.59. Mukaan mahtuu 20 jäsentä. Jos ilmoittautujia on enemmän kuin paikkoja, osallistujat arvotaan.
Matkalla tutustumme muun muassa maan pääkaupunkiin Pristinaan sekä Pejaan ja Pritzreniin, jotka niin ikään kuuluvat maan suurimpiin kaupunkeihin.
Kosovossa ovat vuosisatojen mittaan pitäneet valtaa osmanit ja serbit. 1900-luvulla Kosovo kuului Serbiaan ja sen kanssa Jugoslaviaan. Vuosituhannen vaihteessa Kosovo halusi irtautua Serbiasta, ja alkoi sota. Kosovo julistautui itsenäiseksi vuonna 2008, ja hieman yli puolet YK:n jäsenmaista on tunnustanut sen, mukaan lukien Suomi vuonna 2008. Sitä ennen Serbian ja Kosovon välisiä neuvotteluja alueen tulevaisuudesta johti presidentti Martti Ahtisaari.
Monikulttuurisessa maassa kohtaavat sen lähihistoria ja vuosisatojen takainen historia. Näin on myös vierailuohjelmaan kuuluvassa, 1300-luvulla rakennetussa Dečanin luostarissa, joka on nykyään kansainvälisten rauhanturvajoukkojen suojeluksessa.
Matkaa varten tarvitaan passi tai henkilökortti. HSJ:n kumppani matkan järjestämisessä on matkatoimisto Friis&Resor.
Matkan jäsenhinta on 430 euroa jaetussa kahden hengen huoneessa. Lisämaksu yhden hengen huoneesta on 115 euroa. Matkan hinta sisältää suorat lennot ja kaksi 23 kg laukkua ruumaan, kolme hotelliyötä aamiaisineen sekä neljä lounasta, yhden päivällisen, sisäänpääsymaksut, kuljetukset Kosovossa, englanninkielisen paikallisoppaan ja suomalaisen matkanjohdon.
HSJ tukee matkaa 290 eurolla jäsentä kohti.
Lue lisää ja ilmoittaudu täältä 9.5. kello 9.00 alkaen ja 21.5. kello 23.59 mennessä. Tervetuloa!
Kuva Pristinasta: Wikimedia Commons / Petrit Ibrahimi
16.–18.9.2022 jäsenmatka Ahvenanmaalle
HSJ teki tänä vuonna yhden varsinainen jäsenmatkan, joka suuntautui Ahvenanmaalle maakunnan 100. itsehallintovuoden kunniaksi. Matkanjohtajana toimi toiminnanjohtaja Johanna Sillanpää ja siihen osallistui 19 HSJ:n jäsentä. Matkalla oli mukana Linja-autoliikenne Leinon bussi.
Ahvenanmaalle päästyämme opimme maakunnan hallinnosta maakuntaneuvos Veronica Thörnroosin vieraana Itsehallintotalolla (kuvassa) eli Ahvenanmaan parlamenttitalolla. Tapaamisen järjestelyissä auttoivat Ahvenanmaalla asuva toimittaja Sari Mattsson ja hänen puolisonsa Jan-Erik Mattsson. Saaren historiallisiin vaiheisiin syvennyttiin Kastelholman linnassa ja Bomarsundin linnoituksen uudessa vierailukeskuksessa. Matkan aikana nautimme myös saaren luonnosta ja ruokakulttuurista. Tutustuimme paikallisiin tuottajiin ja tuotteisiin, sillä vierailimme saarella suositun Skördefest-festivaalin aikaan. Paluumatkalla saimme opastuksen Viking Linen uuteen Glory-alukseen.
Syksyn 2020 jäsenmatka Kreikkaan on peruutettu
Koronaviruspandemian vuoksi syksyn jäsenmatka Kreikkaan jouduttiin perumaan.
100 vuotta täyttävän HSJ:n jäsenmatka länsimaisen sivistyksen kehtoon Kreikkaan ei siis toteudu. Pääasiallinen syy on, että paluulentoja ei saatu varmistettua. Esimerkiksi hotellivarauksista olisi peruutusehtojen mukaisesti pitänyt maksaa osa heti toukokuun jälkeen. Epävarmassa tilanteessa yhdistys ei ottanut tätä taloudellista riskiä.
Matkan ajankohta olisi ollut 16.‒ 20.10.2020.
HSJ:n syksyn 2019 jäsenmatka suuntautui Belgradiin
Matka Serbian pääkaupunkiin Belgradiin tehtiin 19.-23.9.2019. Matkalaiset vierailivat muun muassa Suomen suurlähetystössä, jossa he saivat kattavan kuvan Serbiasta, jonka lähihistoriaan kuuluvat Jugoslavian hajoaminen ja joka nyt pyrkii EU:n jäsenmaaksi.
Ryhmä tapasi myös kaupungissa asuvia suomalaistoimittajia ja vieraili Danas (Tänään) -lehdessä, joka miltei ainoana serbialaisista päivälehdistä on säilyttänyt riippumattomuutensa.
Ohjelman kevyemmässä osassa ryhmä tutustui Belgradin nähtävyyksiin ja risteili Tonavalla. Ryhmän koko oli 25. Matkanjärjestäjä oli Friis&Resor.
Kevään 2019 jäsenmatkan kohteena oli Utö
HSJ:n kevään jäsenmatka suuntautui Suomen eteläisimpään kärkeen Utön saarelle. Suuren suosion saaneelle matkalle arvottiin 20 lähtijää 80:stä kiinnostuneesta.
Utön historiasta ja elämästä kertoivat muun muassa syntyperäinen utöläinen Hanna Kovanen ja eläkevuosiksi saarelle pysyvästi muuttanut lintuharrastaja ja -kuvaaja Jorma Tenovuo. Koska kiinnostuneita oli paljon, matka mahdollisesti uusitaan keväällä 2020.
kuva: Kaija Plit
Syksyn 2018 jäsenmatka tehtiin Moldovaan
HSJ teki matkan Moldovaan 19.-23.9.2018.
Moldova on Euroopan köyhimpiä maita ja maastamuutto on huomattavan suurta. Maan poliittinen suunta on epämääräinen. Osa poliitikoista haluaa maan suuntautuvan länteen ja pyrkivän sekä Naton että EU:n jäseneksi. Sen sijaan maan runsas vuosi sitten valittu presidentti pyrkii parantamaan suhteita Moskovaan ja haluaa syvempää yhteistyötä Venäjän kanssa.
Transnistrian tilanne tuo oman lisänsä. Transnistriaa voisi kuvailla Neuvostoliiton ulkomuseoksi, josta löytyy runsaasti Lenin-patsaita ja neuvostohenkeä. Transnistria väittää olevansa itsenäinen valtio mutta mikään muu valtio ei ole tunnustanut sen itsenäisyyttä. HSJ:n ryhmä tutustui tähän merkilliseen maahan.
Matkalla oli myös journalistista ohjelmaa, kuten tapaaminen Nadine Gogun kanssa. Gogu tulee Independent Journalism Centeristä ja tapaamisen teemana oli ”The Media situation in Moldova”. Lisäksi ryhmä vieraili uutisportaali Agoran toimituksessa. Agora on riippumaton nettiuutisia tuottava toimisto, jolla on 10 palkattua toimittajaa. Isäntänä toimi varapäätoimittaja Felicia Nedelschi.
Ryhmä tapasi vielä moldovalaisia toimittajia ravintola Propaganda Caféssa. Ravintolan omistaa Natalia Morari, joka on aiemmin työskennellyt Novoje Vremjan toimittajana kunnes hän joutui lähtemään Venäjältä.
Lisäksi ryhmä tutustui Moldovan viiniteollisuuteen ja valtaviin viinikellareihin, jonne Juri Gagarin aikoinaan eksyi. Moldovan historia tuli muutenkin tutuksi ja selvisi, miksi kuningas Kaarle XII viipyi niin kauan Benderissä.
Matkanjärjestäjä: Friis&Resor
Kevään 2018 matka tehtiin Riikaan
HSJ teki matkan Riikaan, Latviaan 17.‒19.5.2018 (torstai‒lauantai).
Matkaohjelmaan sisältyi kiertoajelu ja -kävely oppaan johdolla, tutustuminen Latvian taidemuseoon sekä uuteen kansalliskirjastoon. Ryhmä tapasi myös Jurmalassa asuvan toimittaja Jukka Rislakin, joka teki elämänuransa Helsingin Sanomissa. Rislakilta ilmestyi keväällä Otavan julkaisemana työmuistelmat ”Mullistusten mies. Elämää ja kohtaloita historian aallokossa”.
Paluupäivänä ryhmä teki vielä retken maaseudulle Rundalen linnaan ja Jelgavan kaupunkiin. Matkalle osallistui 13 HSJ:n jäsentä.
Matkanjärjestäjä: Friis&Resor.