Jäsenmatkat Jäsenmatkat

Etusivu > Jäsenedut > Jäsenmatkat

HSJ järjestää vuosittain 1-2 jäsenmatkaa. Matkat ovat jäsenille edullisia, sillä yhdistys tukee niitä taloudellisesti. Matkoilla on journalistista ohjelmaa, kuten tapaamisia paikallisten kollegoiden kanssa ja vierailuja yhteiskunnallisesti ja kulttuurisesti kiinnostaviin kohteisiin.

  • Jäsenmatkoja on tehty muun muassa Moskovaan, Madridiin, Istanbuliin, Dubrovnikiin, Reykjavikiin, Berliiniin, Tiranaan, Pietariin, Prahaan, kaksi kertaa Tbilisiin Georgiaan, Jerevaniin Armeniaan ja vuosi sitten Riikaan ja Moldovaan.
  • Mihin seuraavaksi?
    Onko Sinulla idea seuraavaksi matkakohteeksi? Lähetä perusteltu ehdotuksesi osoitteeseen jaana.virtanen@hsj.fi. Ehdotuksesi tulee sitä varmemmin valituksi, mitä paremmat eväät Sinulla on tarjota sen toteuttamiseen: kontakteja, sopivaa matkaohjelmaa yms. Olisitko jopa halukas toimimaan vaikkapa matkanjohtajana? Matkakohteen pitää luonnollisesti olla toteuttamiskelpoinen myös kustannusten ja matkustusaikataulujen osalta.

HSJ:n syksyn jäsenmatka Belgradiin 19.-23.9.2019 – täynnä

Serbia on yksi Euroopan kulttuurillisesti monimuotoisimmista maista. Maan historia on mielenkiintoinen, joskin verinen. Jugoslavian hajoaminen johti sotien sarjaan 1990-luvun alkupuolella. Nyt Serbia on pyrkimässä EU:n jäseneksi. Asukkaita maassa on noin seitsemän miljoonaa.
Nopeasti kehittyvä pääkaupunki Belgrad on 1,37 miljoonan asukkaan kaupunki, jossa näkee vielä paljon vaikutteita Habsburgien ajalta, jolloin alue kuului Itävalta-Unkarin keisarikuntaan.

Vielä alustavassa matkaohjelmassa on suunnitteilla tutustuminen Belgradin nähtävyyksiin oppaan johdolla (bussilla ja kävellen), vierailu Suomen suurlähetystössä, jokiristeily Tonavan ja Savan vesillä sekä mediatapaamisia muun muassa Belgradissa asuvien suomalaistoimittajien kanssa. Ohjelmassa on myös retki Fruska Goran viinialueelle ja Serbian toiseksi suurimpaan kaupunkiin Novi Sadiin. Ohjelman väliin jää myös omaa aikaa.

Aikataulu

Torstai 19.9.2019
19.20 Helsinki-Vantaa lähtöselvitystiski avautuu
21.20 Air Serbian suora lento 425 lähtee
22.55 Saapuminen Belgradiin ja majoittuminen hotelli Mercure Excelsioriin ****

Maanantai 23.9.2019
4.30 lähtö bussilla lentokentälle
6.35 Air Serbian lento 420 Helsinkiin lähtee
10.10 Saapuminen Helsinkiin

Ryhmän koko 25 henkilöä.
Matkan jäsenhinta on 450 euroa (2 hh), majoittuminen neljän tähden keskustahotellissa. Yhden hengen huoneita on rajoitetusti ja sen lisähinta 120 euroa.
Hintaan sisältyvät lennot, majoitus aamiaisineen, ohjelma sisäänpääsyineen sekä lounaat ja yksi päivällinen. Lentolipun hintaan sisältyy yksi ruumaan menevä laukku (23 kg) ja yksi käsimatkatavara (7 kg).
Matkaa varten tarvitaan voimassa oleva passi tai henkilökortti, joissa on oltava vähintään 6 kuukautta voimassaoloaikaa saavuttaessa Serbiaan) ja voimassa oleva matkavakuutus. Suomen kansalainen pääsee maahan ilman viisumia.

Ilmoittautumisaikaa oli torstaihin 23.5. asti. Linkki ilmoittautumislomakkeeseen lähetettiin jäsenille sähköpostitiedotteessa. Koska kiinnostuneita oli enemmän kuin 25, etusijalla (myös mahdollisessa arvonnassa) olivat ne, jotka eivät ole osallistuneet jäsenmatkoille viimeisen kolmen vuoden aikana.

Matkanjärjestäjä Friis&Resor


Kevään 2019 jäsenmatkan kohteena oli Utö

HSJ:n kevään jäsenmatka suuntautui Suomen eteläisimpään kärkeen Utön saarelle. Suuren suosion saaneelle matkalle arvottiin 20 lähtijää 80:stä kiinnostuneesta.
Utön historiasta ja elämästä kertoivat muun muassa syntyperäinen utöläinen Hanna Kovanen ja eläkevuosiksi saarelle pysyvästi muuttanut lintuharrastaja ja -kuvaaja Jorma Tenovuo. Koska kiinnostuneita oli paljon, matka mahdollisesti uusitaan keväällä 2020.

kuva: Kaija Plit


Syksyn 2018 jäsenmatka tehtiin Moldovaan

HSJ teki matkan Moldovaan 19.-23.9.2018.

Moldova on Euroopan köyhimpiä maita ja maastamuutto on huomattavan suurta. Maan poliittinen suunta on epämääräinen. Osa poliitikoista haluaa maan suuntautuvan länteen ja pyrkivän sekä Naton että EU:n jäseneksi. Sen sijaan maan runsas vuosi sitten valittu presidentti pyrkii parantamaan suhteita Moskovaan ja haluaa syvempää yhteistyötä Venäjän kanssa.

Transnistrian tilanne tuo oman lisänsä. Transnistriaa voisi kuvailla Neuvostoliiton ulkomuseoksi, josta löytyy runsaasti Lenin-patsaita ja neuvostohenkeä. Transnistria väittää olevansa itsenäinen valtio mutta mikään muu valtio ei ole tunnustanut sen itsenäisyyttä. HSJ:n ryhmä tutustui tähän merkilliseen maahan.

Matkalla oli myös journalistista ohjelmaa, kuten tapaaminen Nadine Gogun kanssa. Gogu tulee Independent Journalism Centeristä ja tapaamisen teemana oli ”The Media situation in Moldova”. Lisäksi ryhmä vieraili uutisportaali Agoran toimituksessa. Agora on riippumaton nettiuutisia tuottava toimisto, jolla on 10 palkattua toimittajaa. Isäntänä toimi varapäätoimittaja Felicia Nedelschi.
Ryhmä tapasi vielä moldovalaisia toimittajia ravintola Propaganda Caféssa. Ravintolan omistaa Natalia Morari, joka on aiemmin työskennellyt Novoje Vremjan toimittajana kunnes hän joutui lähtemään Venäjältä.

Lisäksi ryhmä tutustui Moldovan viiniteollisuuteen ja valtaviin viinikellareihin, jonne Juri Gagarin aikoinaan eksyi.  Moldovan historia tuli muutenkin tutuksi ja selvisi, miksi kuningas Kaarle XII viipyi niin kauan Benderissä.

Matkanjärjestäjä: Friis&Resor


Kevään 2018 matka tehtiin Riikaan

HSJ teki matkan Riikaan, Latviaan 17.‒19.5.2018 (torstai‒lauantai).

Matkaohjelmaan sisältyi kiertoajelu ja -kävely oppaan johdolla, tutustuminen Latvian taidemuseoon sekä uuteen kansalliskirjastoon. Ryhmä tapasi myös Jurmalassa asuvan toimittaja Jukka Rislakin, joka teki elämänuransa Helsingin Sanomissa. Rislakilta ilmestyi keväällä Otavan julkaisemana työmuistelmat ”Mullistusten mies. Elämää ja kohtaloita historian aallokossa”.
Paluupäivänä ryhmä teki vielä retken maaseudulle Rundalen linnaan ja Jelgavan kaupunkiin. Matkalle osallistui 13 HSJ:n jäsentä.

Matkanjärjestäjä: Friis&Resor.