Jäsenmatkat Jäsenmatkat

Etusivu > Jäsenedut > Jäsenmatkat

HSJ järjestää vuosittain 1-2 jäsenmatkaa. Matkat ovat jäsenille edullisia, sillä yhdistys tukee niitä taloudellisesti. Matkoilla on journalistista ohjelmaa, kuten tapaamisia paikallisten kollegoiden kanssa ja vierailuja yhteiskunnallisesti ja kulttuurisesti kiinnostaviin kohteisiin.

  • Viime vuosina jäsenmatkoja on tehty muun muassa Moskovaan, Madridiin, Istanbuliin, Dubrovnikiin, Reykjavikiin, Berliiniin, Tiranaan, Pietariin, Prahaan, kaksi kertaa Tbilisiin ja syksyllä 2017 Armeniaan.
  • Mihin seuraavaksi?
    Onko Sinulla idea seuraavaksi matkakohteeksi? Lähetä perusteltu ehdotuksesi osoitteeseen jaana.virtanen@hsj.fi. Ehdotuksesi tulee sitä varmemmin valituksi, mitä paremmat eväät Sinulla on tarjota sen toteuttamiseen: kontakteja, sopivaa matkaohjelmaa yms. Olisitko jopa halukas toimimaan vaikkapa matkanjohtajana? Matkakohteen pitää luonnollisesti olla toteuttamiskelpoinen myös kustannusten ja matkustusaikataulujen osalta.

 


Syksyn 2018 jäsenmatka Moldovaan

Tämä suomalaisille vieras maa on Euroopan köyhimpiä maita ja maastamuutto onkin huomattavan suurta. Moldovan poliittinen suunta on epämääräinen. Osa poliitikoista haluaa maan suuntautuvan länteen ja pyrkivän sekä Naton että EU:n jäseneksi. Sen sijaan maan runsas vuosi sitten valittu presidentti pyrkii parantamaan suhteita Moskovaan ja haluaa syvempää yhteistyötä Venäjän kanssa.

Transnistrian tilanne tuo oman lisänsä. Transnistriaa voisi kuvailla Neuvostoliiton ulkomuseoksi, josta löytyy runsaasti Lenin-patsaita ja neuvostohenkeä. Transnistria väittää olevansa itsenäinen valtio mutta mikään muu valtio ei ole tunnustanut sen itsenäisyyttä. HSJ:n ryhmä pääsee tutustumaan tähän merkilliseen maahan.

Matkalla on myös journalistista ohjelmaa: tapaaminen Independent Journalism Centerissä sekä tapaaminen toimittaja Natalia Morarin kanssa. Morari työskenteli aiemmin Novoje Vremjan toimittajana kunnes hän joutui lähtemään Venäjältä.

Lisäksi ryhmä tutustuu Moldovan viiniteollisuuteen ja valtaviin viinikellareihin, jonne Juri Gagarin aikoinaan eksyi.  Moldovan historia tulee muutenkin tutuksi ja selviää, miksi kuningas Kaarle XII viipyi niin kauan Benderissä.

Matkan jäsenhinta on 450 €. Hintaan sisältyy sisältyy lennot, majoitus jaetussa 2hh huoneessa neljän tähden hotellissa, kolme lounasta, kaksi päivällistä, neljä aamiaista, kuljetukset Moldovassa omalla bussilla, suomalainen matkanjohto, paikallisoppaan palvelut (englanniksi) ja sisäänpääsymaksut.
Yhden hengen huoneen lisä on 140 €. Yhden hengen huoneita on saatavissa rajoitetusti.

Matka-aikataulu (toukokuun puolivälin tilanne):

Keskiviikko 19.9.2018
14.45 lento PS 152 Kiovaan lähtee, perillä Kiovassa 16.50.
19.45 jatkolento Kiova-Chisinau

Sunnuntai 23.9.2018
05.00 lähtö hotellista, aamiaiseväät otetaan mukaan. Lentokentällä ehtii juoda kahvit ennen lentoa Kiovaan.
Lento Chisinau-Kiova klo 7.20-8.25
Kiova-Helsinki klo 9.25-11.30

Lentolipun hintaan sisältyy 1 ruumaan menevä laukku (20 kg) ja 1 käsimatkatavara (7 kg).
Matkaa varten tarvitaan voimassa oleva passi (passin on oltava voimassa vähintään 6 kk Moldovaan saapumisen jälkeen eli 19.3.2019 asti) ja voimassa oleva matkavakuutus. Suomen kansalainen pääsee maahan ilman viisumia.
Matkanjärjestäjä: Friis&Resor, www.friisresor.eu

Ilmoittautumiset ovat sitovia. Matkalle on 25 paikkaa. Jos halukkaita lähtijöitä on enemmän, etusija on niillä jäsenillä, jotka eivät kolmeen vuoteen ole olleet jäsenmatkalla (Tartto 2017 ja Riika 2018 eivät aiheuta karenssia). Jos halukkaita on kovin paljon, lähtijät arvotaan.
Ilmoittautuminen matkalle päättyi 3.6.2018. Paikoista ilmoitettiin hakijoille 4.6. alkavalla viikolla.


Kevään 2018 matka tehtiin Riikaan

HSJ teki matkan Riikaan, Latviaan 17.‒19.5.2018 (torstai‒lauantai).

Matkaohjelmaan sisältyi kiertoajelu ja -kävely oppaan johdolla, tutustuminen Latvian taidemuseoon sekä uuteen kansalliskirjastoon. Ryhmä tapasi myös Jurmalassa asuvan toimittaja Jukka Rislakin, joka teki elämänuransa Helsingin Sanomissa. Rislakilta ilmestyi keväällä Otavan julkaisemana työmuistelmat ”Mullistusten mies. Elämää ja kohtaloita historian aallokossa”.
Paluupäivänä ryhmä teki vielä retken maaseudulle Rundalen linnaan ja Jelgavan kaupunkiin. Matkalle osallistui 13 HSJ:n jäsentä.

Matkan hinta HSJ:n jäsenille oli 295 euroa jaetussa kahden hengen huoneessa. Yhden hengen huoneen lisämaksu 90 euroa.

Hintaan sisältyivät lennot Helsinki-Riika-Helsinki (AirBaltic), majoitus, hotelliaamiaiset, puolihoito (kolme lounasta ja yksi päivällinen), paikallisen oppaan palvelut (englanniksi), kuljetukset tilausbussilla sekä sisäänpääsymaksut ohjelmassa mainittuihin nähtävyyksiin.

Matkanjärjestäjä: Friis&Resor.