Honkonen unelmoi jutusta, jossa mediaomistajat avautuvat | Lööppi 2/2024

Etusivu > Lööppi > Honkonen unelmoi jutusta, jossa mediaomistajat avautuvat | Lööppi 2/2024

Journalistin päätoimittajaksi ja Journalistiliiton viestintäyksikön esihenkilöksi valittiin maaliskuussa yhteiskuntatieteiden maisteri Marja Honkonen. Lööppi kysyi Honkoselta ajankohtaisia kysymyksiä.

Käännekohta | Teksti Valtteri Parikka | Kuva Heli Saarela/Journalistiliitto | Lööppi 2/2024

Share in X Share in Facebook

Mikä on mielestäsi Journalisti-lehden tärkein tehtävä?

Journalistin tärkein tehtävä on toimia media-alan yhteisenä keskustelupaikkana. Tehtävämme on tarjota mahdollisuus olla yhteydessä kollegoihin, vaikkei fyysisesti heitä tapaisi. Hyvin tässä onnistuttiin esimerkiksi tuoreimmassa lehdessä, jossa toimittaja Jukka Vuorio kertoi muutostaan Helsingistä Alajärvelle ja siitä, miten se muutti hänen suhtautumistaan paikallislehtiin. Tärkeää on nostaa esiin myös alan epäkohtia.

Onko nyt alkaneella päätoimittajakaudellasi luvassa linjanmuutoksia?

Kovin suuria linjamuutoksia ei ole luvassa. Tällaisessa lehtihaastattelussa voi kuulostaa vähän ankealta, mutta aluksi aion keskittyä toimitusprosessien uudistamiseen, kuten uuden toimitusjärjestelmän käyttöönottoon. Edeltäjäni teki lehteä todella kunnianhimoisella ja tinkimättömällä otteella, ja sitä työtä aion jatkaa.

Niin, edeltäjäsi Maria Petterssonin tekijänoikeuskohu oli ehkä kinkkisin mahdollinen testi Journalistille. Miten tapauksen uutisointi mielestäsi sujui omassa lehdessä?

Kuten sanoit, tällaiset omaan toimitukseen kohdistuvat tapaukset ovat niitä kaikkein vaikeimpia. Koen itse, että uutisointi olisi voinut mennä paremminkin, ja se ei ole kenenkään yksittäisen tekijän syy. Meidän olisi pitänyt pystyä tarttumaan aiheeseen aiemmin, se on keskeisin asia.

Millainen olisi unelmien lehtijuttu Journalistissa, jos kaikki olisi mahdollista?

Olemme itse asiassa suunnitelleetkin sellaista juttua, jossa kysyttäisiin mediaomistajien aidot näkemykset siitä, mihin suuntaan suomalaista journalismia pitää viedä ja mitkä ovat heidän motiivinsa median omistamiseen. Haluaisin myös kuulla, miltä heidän mielestään näyttää journalismin tulevaisuus. Mutta harmillisesti omistajat eivät useinkaan hirveän avoimesti kerro näkemyksiään.

Olet entinen Jyväskylän ylioppilaslehden Jylkkärin päätoimittaja. Onko ylioppilaslehdillä tulevaisuutta 50 vuoden päästä?

Toivon ja haluan uskoa, että on. Nythän tilanne näyttää aika synkältä, kun monessa ylioppilaskunnassa pohditaan, ovatko lehdet sellainen asia, johon rahaa halutaan käyttää. Siksi ajattelen, että ylioppilaslehtien olisi ehkä etsittävä muitakin rahoituskanavia, esimerkiksi säätiöistä, koska mainosrahaa tuskin enempää saa. Mikään muu media ei pysty siihen, mihin ylioppilaslehdet pystyvät.

Mitä ihmettä oikein tapahtui, kun Journalistissa kerrottiin toimittajien puoluekantakyselystä, joka ei ikinä toteutunut?

Olimme kyselystä todella innostuneita, mutta kävi ilmi, ettei sille suunniteltu toteutustapa ollutkaan tietosuojan kannalta mahdollinen. Kaikille avoin kysely olisi ollut epäluotettava.

Eli syy ei ollut se, että tulenaraksi tiedetystä aiheesta vetäydyttiin vähin äänin?

Ei ollut. Näen edelleen ihan hedelmällisenä sen, jos toimittajien arvoja ja asenteita saataisiin selvitettyä hyvin toteutetulla kyselyllä.

Jos menet journalistiporukassa baariin, mistä puhutte?

Aika usein puhutaan siitä, millaisia huolia kussakin työyhteisössä on ja mitkä asiat missäkin estävät journalistista työtä. Ja tietysti ammatilliset juorutkin kiinnostavat!

Entä miten rentoudut silloin, kun journalismi tulee korvista ulos?

Katson paljon leffoja ja tv-sarjoja. Greyn anatomia ja Yellowstone ovat nyt kesken. Sitten harrastan tanssillista voimistelua ja kansanmusiikkia, jotka ovat erinomaista vastapainoa journalismille. ●


Share in X Share in Facebook