Palveluksessanne | Lööppi 1/2023

Etusivu > Lööppi > Palveluksessanne | Lööppi 1/2023

Vuoden alussa HSJ:n toimistoon astui kaksi uutta työntekijää. Laura Vuoma koordinoi jatkossa yhdistyksen tarjoamia koulutusmahdollisuuksia. Nina Erho sijaistaa perhevapaan aikana toiminnanjohtajan tehtävässä.

Teksti Tiiu Pohjolainen | Lööppi 1/2023

Share in X Share in Facebook

Helsingin Seudun Journalistien (HSJ) toimisto sijaitsee aivan pääkaupungin ytimessä, liki Ateneumin taidemuseota. Pääkallopaikka on valoisa toimistohuone Kaisaniemenkadulla, rakennuksen seitsemännessä kerroksessa.

Sinne Laura Vuoma kapusi tammikuun 9. päivänä. Takana oli laajamittainen perehdytys uuteen tehtävään, edessä ensimmäinen työpäivä ammattijärjestön koulutuskoordinaattorina. Viikkoa myöhemmin Vuoma ja hallintopäällikkö Jaana Virtanen saivat uuden työkaverin, kun Nina Erho aloitti toiminnanjohtajan perhevapaan sijaisena.

Ensimmäisen kerran Nina Erho ja Laura Vuoma istuivat saman palaveripöydän ääressä kymmenisen vuotta takaperin. Tuolloin heitä yhdisti lehdenteko.

– En todellakaan muista kaikkia yhteistyökumppaneita vuosien takaa. Ninan muistin hyvin ja hyvällä, Laura Vuoma sanoo.

Myös Nina Erho kertoo ilahtuneensa, kun kuuli, että Riitta Lehtimäen työn jatkajaksi oli valittu Laura Vuoma.

Käytännön asioiden ratkomista

Koulutuskoordinaattorin tehtävässä tuntuu kuin ihmeen kaupalla tarvittavan kaikkea sitä, mitä Laura Vuoman moninaisessa työkokemuksessa yhdistyy. Sen lisäksi, että hänellä on tuoretta kokemusta kustannusalalta graafisen suunnittelun osaston tuottajan tehtävästä, Vuoma on toiminut valokuvaajana, kuvatoimittajana, kouluttajana sekä sisällöntuottajana.

Koordinaattorin tehtävän osa-aikaisuus on Vuomalle tärkeää, sillä parhaillaan hän suorittaa opettajaopintoja Aaltoyliopistossa.

HSJ:n uudet kasvot Laura Vuoma ja Nina Erho odottavat innokkaasti jäsenten tapaamista. Kuva: Pekka Holmström

Nina Erho sijaistaa toiminnanjohtaja Johanna Sillanpäätä tämän perhevapaan ajan. Tätä varten Erho on jäänyt vuoden mittaiselle työvapaalle Journalistin toimittajan tehtävästä. Työkierto ei ole Erholle kertana ensimmäinen. Vuosina 2019–2020 hän toimi Journalistiliiton koulutuspäällikön opintovapaan sijaisena.

– Tuo vuosi antoi minulle roimasti lisäymmärrystä siitä, mitä kaikkea me liitossa olemme tekemässä.

HSJ:n toiminnanjohtajan roolia Erho ajattelee samanlaisena, ammatillista ymmärrystä kasvattavana mahdollisuutena. Journalistiliiton hän uskoo viitekehyksenä jo tuntevansa, joten nyt on aika tutkailla tarkemmin yhdistysten ja osastojen tasoa.

Journalistin toimittajana olen voinut juttujen kautta vaikuttaa siihen, minkälaiset asiat nousevat keskusteluun.

Agendan muovaaminen on ollut yksi väylä vaikuttaa liiton jäsenten asioihin ja etuihin.

– Nyt saan olla HSJ:n jäsenistölle eri tavalla avuksi ja tueksi, järjestellä käytännön asioita ja olla mukana ratkomassa sitä, miten jäseniä tavoitetaan.

Kohtaamiset kiehtovat

Jo ensimmäisten viikkojen aikana työn merkityksellisyys on tehnyt vaikutuksen sekä Erhoon että Vuomaan. Sananvapauden ja
demokratian ohella nimenomaan sana ”merkityksellisyys” toistuu molempien puheissa.

– Olen vaikuttunut siitä, miten suurella sydämellä, innolla ja intohimolla täällä palvellaan jäseniä, sanoo Vuoma.

Tuore toiminnanjohtaja nyökyttelee vieressä.

HSJ:n hallintopäällikkö Jaana Virtanen opasti tammikuussa Laura Vuomaa työn saloihin. Kuva: Johanna Sillanpää

Erholle HSJ näyttäytyy reippaana ja toimeliaana yhdistyksenä. Hän toivoo, että pystyy uudessa työroolissaan välittämään
samaa kokemusta muille.

Ensimmäisten viikkojen aikana Erho on ehtinyt jo muun muassa osallistua osaston jäsentapahtumaan sekä hallituksen ja valiokunnan kokouksiin.

– Tässä tehtävässä konkreettiset kohtaamiset ovat se, mikä minua kiehtoo.

Vuomalle merkityksellisyys liittyy ammatilliseen kehittymiseen.

– Koen valtavaa iloa, että voin olla mahdollistamassa jonkun oppimista tai osaamisen jakamista. Kaikki HSJ:n edustamat ammattikunnat ovat jollain tavalla tuttuja ja läheisiä, hän sanoo.

– Koen tärkeäksi, että tilaisuudet kokoavat ihmisiä yhteen ja mahdollistavat kohtaamiset yli toimenkuvien ja työpaikkojen.

Osallistumisen korkea kynnys

Myös Kaisaniemenkatu ykkösen toimistossa on havaittu, että pandemia muutti – monen muun asian lailla – myös osallistumishalukkuutta erilaisiin tilaisuuksiin.

Ennen vuotta 2020 yhdistyksen järjestämiin tilaisuuksiin tulvi osallistujia. Viime aikoina tapahtumiin ei ole enää entiseen malliin jonotettu.

Tammikuun lopulla Nina Erho kävi tutustumassa Espoon Tapiolassa sijaitsevaan Museo Leikkiin HSJ:n Perhepäivän järjestelyjen merkeissä. Kuva: Nina Erho

Yksi syy osallistumisten vähenemiseen ovat työpaikoilla pandemian aikana tapahtuneet muutokset.

– Töitä tehdään entistä enemmän etänä tai hybridimallilla. Työn tekemisen tahti on kiristynyt jälleen yhden pykälän verran, Erho sanoo.

Arki on entistä hektisempää ja kenties sirpaleisempaa. Työn rivakassa tempossa kohtaamisen paikkoja kollegoiden, vertaisten ja oman viiteryhmän kanssa on entistä vähemmän.

– Toivon, että onnistumme yhdistyksenä edelleen tekemään sellaisia valintoja, että jäsenistömme haluaa ylittää osallistumiskynnyksen, mukaan lähtemisen kynnyksen ja tulla yhteen, Erho sanoo.

Vuosikokouksessa tavataan

Tes-rintamalla on luvassa jännittävä kevät. Maaliskuussa puolestaan on HSJ:n vuosikokous, johon sekä Nina Erho että Laura Vuoma osallistuvat ensimmäistä kertaa – Erho jopa hieman korvat kuumottaen.

– Joudun tunnustamaan, etten ole aiemmin osallistunut oman yhdistykseni vuosikokouksiin. Nyt osallistun sekä toiminnanjohtajan että jäsenen roolissa. Pohdin äsken, miten ihmiset saataisiin osallistumaan tilaisuuksiin. Sama pohdinta koskee minuakin, Erho sanoo ja naurahtaa.

Laura Vuoma sanoo osallistuvansa maaliskuun lopussa järjestettävään kokoukseen uteliaana kuunteluoppilaana. Ennen kaikkea hän odottaa tapaavansa hotelli Presidentissä yhdistyksen jäseniä.

– Kokous on minulle tilaisuus oppia lisää ay-toiminnasta. Saan tavata ihmisiä, jutella, kuulla jäsenten ajatuksia ja tunnelmia, Vuoma kertoo.

– Jäsenistöähän varten tätä työtä tehdään, se on meidän työnantajamme.

– Ja siksi on tässäkin hyvä muistuttaa, että meihin voi ottaa epäröimättä yhteyttä. Koskee asia sitten kuulumisia, koulutusta tai virkistyspuolta, Erho lisää. ●


Share in X Share in Facebook