Keskinkertaisetkin ajatukset voivat olla mullistavia | Lööppi 1/2023

Etusivu > Lööppi > Keskinkertaisetkin ajatukset voivat olla mullistavia | Lööppi 1/2023

Lööpin kolumnisarjassa on vuorossa Jaakko Hänninen, joka työskentelee vanhempana viestintäkonsulttina ja asiakkuusjohtajana markkinointitoimisto Avidlyssa.

Kolumni Jaakko Hänninen | Kuva Pekka Holmström | Lööppi 1/2023

Tweet in Twitter Share in Facebook

Ensimmäiset testailuni viime marraskuussa julkaistulla, keskustelupohjaisesti sisältöä tuottavalla ChatGPT-tekoälysovelluksella tuntuivat hätkähdyttäviltä. Kepeät testikysymykseni kääntyivät nopeasti neuvojen ja syventävien näkökulmien tenttaamiseen. Kovista ennakko-odotuksistani huolimatta tämä keskustelukumppani tiesi paljon enemmän kuin olin etukäteen uskonut. Yllätykseen liittyi myös hämmennystä ja säikähdystä. Oli siinä jotain dystooppista pelkoakin koneiden ylivallasta.

Omaa osaamistani on muun muassa organisaatioiden viestien kiteyttäminen puhutteleviksi ja kiinnostaviksi, ihmisten innostaminen ja kannustaminen muutoksiin sekä viestintätaitojen valmentaminen johtajille ja asiantuntijoille. Kriiseissä se on tarkoittanut myös neuvoja, joilla asiakas on pysynyt askeleen edellä toimittajaa.

Työssäni olennaisen löytäminen viestien kaaoksesta vaatii epävarmuuden sietämistä. Keskustelun myötä kone tuli paljastaneeksi, kuinka yleisluontoista viestinnän salatiede lopulta onkaan. Koneen ei tarvinnut kuulla tai ymmärtää viestintäympäristön kakofoniaa. Sen tarpeeksi päteviin vastauksiin riitti, että se noudatti selkeitä prosesseja ja ajattelun vaiheita, joista hyvä viestintä rakentuu.

Keinoälyn älyttömyyksiä ja virheitä on nostettu esiin osoittamaan sen kyvyttömyys korvata ihminen – ainakin vielä. Viihdyttävyydestään huolimatta nämä nostot vievät keskustelun koneen taidoista väärille urille. Tekoälyllä ei ehkä ole kaikissa asioissa kosketuspintaa tosielämän realiteettien kanssa, mutta tämä kaveri on siitä huolimatta asiaosaaja ja kaikkien alojen teoreettinen taitaja. Sen liika itseluottamus ja nöyryyden puute eivät myöskään ole ongelma niin pitkään kuin ihminen ja kone työskentelevät yhdessä.

Matka keskinkertaisesta erinomaiseksi on samalla lyhyt ja pitkä.

Jo ensimmäinen kokeilu osoitti, miksi kielimallin nykyiselläkin versiolla on mahdollisuus korvata ihmisajattelua: sen ajatukset nimittäin ovat useimmiten varsin keskinkertaisia.

Keskinkertaisuus on ihan hyvää ja riittävää. Ei hyvää eikä huonoa. Tavallista. Ja sitähän suurin osa ajatustyöstä on. Kaikkeen ei kannata satsata aikaa ja vaivaa. Keskiverto ajatus on usein myös turvallisin ja helpoin. Keskitietä kulkevat viestit ja puheenvuorot ovat keskimäärin ihan hyviä tai eivät ainakaan huonoja, mutta harva niitä huomenna muistaa.

Hassua kyllä, matka keskinkertaisesta erinomaiseksi on samalla lyhyt ja pitkä. Eron voi kuroa umpeen sattuma, yllätys, uskallus tai yksinkertaiselta tuntuva oivallus. Ahkera työskentely ja testaaminen voivat parantaa todennäköisyyksiä tavanomaisuuden rajojen rikkomiselle, mutta nekään eivät takaa lopputuloksen luovuutta tai erinomaisuutta.

Kun kone voi tuottaa valtavan sadon ajattelua hetkessä, ihmisen kannattaa käyttää aikansa johonkin muuhun. Vaikkapa poimimaan ajatuksista, ideoista tai teksteistä parhaimpia ja kehittämään niitä edelleen ihmisvoimin tai yhdessä koneen kanssa.

Aika näyttää, onko juuri ChatGPT:stä voittajaksi tekoälyjen kilpajuoksussa, mutta ainakin jokaisella nettiyhteyden omaavalla on pääsy sen luo vaikka heti. Se suo meille luvan irtautua tehtävistä, joissa riittävän hyvä syntyy koneen nappia painamalla – sekä mahdollisuuden tavoitella tavanomaista enemmän useammin kuin mihin olemme ennen ehtineet.

Käynnissä olevassa tietotyön mullistuksessa lohdullisinta on, että tekoälyn kanssa työskentelyyn ei vaadita supervoimia. Tarvitaan vain avointa mieltä, oppimishalua sekä ihan keskivertoa ihmisajattelua. ●


Tweet in Twitter Share in Facebook