Viihdytä, opeta ja inspiroi | Lööppi 3/2022

Etusivu > Lööppi > Viihdytä, opeta ja inspiroi | Lööppi 3/2022

Monet organisaatiot ovat jo valjastaneet Tiktokin viestintäkanavakseen. Nuorten suosimalla alustalla toimivat huumori ja yhteistyöprojektit vaikuttajien kanssa.

Teksti Kaisa Virtanen | Kuvitus Outi Kainiemi | Lööppi 3/2022

Share in X Share in Facebook

Alun perin lähinnä nuorten tanssikanavana tunnettu Tiktok on tällä hetkellä maailman nopeimmin kasvava sosiaalisen median alusta ja ladatuin sovellus. Ei siis ihme, että yhä useammat yritykset, viranomaiset ja muut organisaatiot ovat ottaneet kanavan haltuunsa.

Kanavana Tiktok on erittäin yhteisöllinen, sanoo operatiivinen johtaja Sanna Suonpää vaikuttaja markkinointiin erikoistuneesta Ping Helsingistä.

– Tiktokin parissa viihdytään ja vietetään paljon aikaa. Katselutottumuksien osalta sitä voi verrata Netflixiin. Se myös sitouttaa katsojat ja aktivoi: jopa 91 prosentista katsojista tekee jonkin asian, jonka on nähnyt Tiktokissa, Suonpää kertoo.

Kanava tavoittaa erittäin hyvin alle 25-vuotiaat, mutta myös vanhempien ikäryhmien osuus kasvaa kiihtyvällä tahdilla. Suomalaisista noin 1,8 miljoonaa on perustanut Tiktok-tilin. Heistä täysi-ikäisiä on yli 1,5 miljoonaa.

– Lisäksi pitää muistaa, että vanhemmissa ikäryhmissä on paljon sellaisia, jotka eivät ole kirjautuneet Tiktokiin, vaikka katsovatkin siellä videoita, kertoo Tiktok-asiantuntija Jannika Julin, joka pyörittää omaa somekonsultointiin erikoistunutta CJ Insight -yritystään.

Tiktok on tällä hetkellä maailman nopeimmin kasvava sosiaalisen median alusta ja ladatuin sovellus.

Vaikuttajayhteistyö rokkaa

Tiktokissa ei toimi samanlainen sisältö kuin esimerkiksi Instagramissa tai Facebookissa. Parhaiten näkyvyyttä saavat lyhyet, alle minuutin mittaiset videot. Toisaalta

Tiktokin oma algoritmi taas ei suosi alle viisi sekuntia kestäviä videoita.

Toimiva Tiktok-video viihdyttää, opettaa, inspiroi ja herättää tunteita – mieluiten kaikkea tätä yhtä aikaa. Suonpää mainitsee hyvänä esimerkkinä Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n Ilmastoinfon ja Marttaliiton viimevuotisen kampanjan, jossa heräteltiin pääkaupunkiseutulaisia miettimään liiallisen proteiininsyönnin vaikutuksia sekä terveyteen että Itämereen.

– Kampanjaan otettiin mukaan kolme vaikuttajaa tekemään Tiktok-sisältöä, ja sitä tehostettiin lehdistötiedotteilla. Tulokset olivat erinomaiset ja näkyvyyss oli suurta, kun monet perinteiset mediat uutisoivat Itämeren typpikuormasta, joka johtuu proteiinin liikasyönnistä, Suonpää kertoo.

Myös yksittäiset henkilöt voivat vaikuttaa Tiktokissa muiden käyttäytymiseen. Esimerkiksi somevaikuttaja Veera Bianca puhuu Tiktok-tilillään paljon kehopositiivisuudesta.

– Hän on ollut paljon esillä tähän liittyen myös perinteisen median puolella ja saanut näin edistettyä itselleen tärkeää teemaa hyvin monikanavaisesti, Suonpää sanoo.

Perinteinen mainonta ei pure

Suurten yritysten lisäksi myös pienyrittäjät ovat saavuttaneet suosiota ja huomiota hyvillä Tikok-sisällöillä. Julin nostaa esiin vantaalaisen Ravintola Backaksen yrittäjän Lauri Kaivoluodon, jonka rommirusinaa sisältävistä laskiaispullista tuli alkuvuodesta sen mittakaavan someilmiö, että pullien myyntikin ampaisi nousuun.

Kaivoluoto oli jo pitkään julkaissut Tiktokissa kokkaus-videoita, joissa hän laittoi rommirusinoita mitä erikoisimpiin ruokiin. Laskiaispullat olivat siis luonteva lisä, ja videosta tuli niin suosittu, että monet kaupatkin halusivat niitä myyntiin.

– Myös asiakkaat tekivät omia Tiktok-videoitaan siitä, kun he maistelivat pullia, Julin kertoo.

Toisena vastaavana esimerkkinä Julin mainitsee viime vuonna Tiktokissa tuoteilmiöksi nousseen Scrub Daddy -puhdistussienen. Humorististen ja itsetietoisten videoiden sekä onnistuneen vaikuttajayhteistyön ansiosta siivoustuotebrändi on saanut nuorten suosimassa kanavassa jo 1,8 miljoonaa seuraajaa maailmanlaajuisesti.

Suonpää ja Julin korostavatkin, etteivät mainokset ja perinteinen yritysjargon tehoa Tiktokissa lainkaan.

– En suosittele Tiktok-sisällöntuotantoon sellaista klassista mainostoimistomeininkiä, jossa isolla budjetilla ammattikuvaajien kanssa tehdään viimeisen päälle viilattuja videoita, koska ne ovat helposti liian sliipattuja. Niiden kustannukset eivät useinkaan kata hyötyjä, koska liian mainosmaiset videot eivät Tiktokissa toimi, Julin sanoo.●


Share in X Share in Facebook