Miksi sinut pitäisi valita uudelleen, Hanne Aho? | Lööppi 2/2022

Etusivu > Lööppi > Miksi sinut pitäisi valita uudelleen, Hanne Aho? | Lööppi 2/2022
Hanne Aho kävelee Hakaniemen tuulentuiverruksessa reippaasti ja hymyillen kohti kuvaajaa.

Miten journalistit pääsevät eroon maalittajista? Miksi harjoittelijat raatavat palkatta? Mikä rauhoittaisi kustannustoimittajien lakkoherkkyyttä? Toista jatkokautta Journalistiliiton puheenjohtajana tavoitteleva Hanne Aho vastaa.

Teksti Riitta Lehtimäki | Kuvat Pekka Holmström | Lööppi 2/2022

Share in X Share in Facebook

1. Miksi sinut pitäisi taas valita liiton johtoon?
Journalistiliiton työ on tosi tärkeää ja olen valmis kovaan työhön. Haluan auttaa jäseniämme, muuttaa alaamme oikeudenmukaisemmaksi ja tasa-arvoisemmaksi. Haluan puolustaa sananvapautta. Syyt ovat samat kuin kahdeksan vuotta sitten.

2. Mitä on jäänyt kahdella edellisellä kaudella tekemättä?
Tärkein kesken oleva asia ovat freelancereiden alhaiset palkkiot ja alan palkkataso. Vaikka näiden eteen tehdään koko ajan työtä, se tuntuu toivottoman hitaalta.

3. Mitä olet saanut aikaan?
Olemme tehneet paljon työtä yhtenäisyyden eteen. Jäsenet ovat nyt entistä tietoisempia työsuhteisten versus freelancereiden sekä eri ammattiryhmien asioista. Kun meitä on niin vähän, meidän tulee tukea toisiamme. Tieto auttaa. Toimiston työtä on ryhdistetty sekä modernisoitu digiaikaan, ja siellä on annettu lupa kokeilla. Jäsenten koulutukseen on satsattu. Kaikessa toiminnassa korostetaan jäsenten näkökulmaa: miten jäsen tämän asian näkee?

4. Milloin lehdistön ja freelancereiden työehdoista päätetään yhtä aikaa?
Lain mukaan ei koskaan. Työehtosopimuksella kun voi sopia vain työsuhteisten asioista. Freelancepalkkioiden suhteen ongelmana on, että työnantaja kieltäytyvät neuvottelemasta liiton kanssa vedoten siihen, että freelancerit ovat yrittäjiä. Liiton neuvottelemia palkkiosuosituksia noudatettiin pitkään vapaaehtoisesti, kunnes media-alan muutosrytinä alkoi. Nyt Euroopan komissiolta on tulossa tiedonanto, joka toivottavasti antaa liitolle mahdollisuuden neuvotella freepalkkioista.

Hanne Aho on jättänyt toimistonsa ovenpieleen post it -lapun, jossa lukee "Kokouksessa :)".
”Puheenjohtajan työssä kohtaa paljon negatiivisia asioita. Siksi tarvitaan vahvaa uskoa parempaan tulevaisuuteen ja voimaa kannatella tuota uskoa koko ajan”, Hanne Aho sanoo.

 5. Miksi osa harjoittelijoista raataa yhä palkatta?
Harjoittelu on usein osa tutkintoa. Monet opiskelijat hyväksyvät palkattoman harjoittelun, koska se voi olla ainoa ponnahduslauta alalle. Silti kaikesta harjoittelusta tulee liiton mielestä maksaa. Harjoittelijat tekevät useimmiten työtä siinä missä työsuhteiset kollegansakin.

6. Tekijänoikeuksista säädetään uudella lailla. Oliko homma sillä selvä?
Journalistiliitto vaikutti uuteen tekijänoikeuslakiin vahvasti, ja tekijänoikeuslain toinen versio onkin ensimmäistä suosiollisempi tekijöille. Yleistavoitteemme on, että korvaukset kanavoidaan entistä paremmin tekijöille. Jos esimerkiksi työnantaja saa Googlelta korvauksia aineiston käytöstä, rahaa pitää ohjata myös tekijöille.

 7. Minkä ammattien palkkatasoon vertaat alamme palkkoja?
Perinteisesti lukion lehtoreiden palkkoihin, ja ne ovatkin lähellä journalistien keskipalkkoja. Sekä lehtorit että journalistit näkevät, että palkkatasoa pitää nostaa. Toisaalta esimerkiksi yritysviestijöiden palkat ovat selkeästi journalistien palkkoja korkeampia. Meille tulee pula ammattilaisista, jos palkkoja ei saada nostettua. Monelle palkka on merkittävä syy siirtyä esimerkiksi viestintäalalle. Pako on alkanut jo näkyä. Pienemmillä paikkakunnilla ja maakunnissa alkaa olla jo niukkuutta journalisteista. Kesätyöntekijöistäkin on ollut jo pidempään pulaa. Palkkakuopassa ovat erityisesti alalle tulevat, koska he aloittavat minimipalkoilla. Media-alan palkalla voi olla nykyään vaikea tulla toimeen. Myös pitkään alalla olleet ovat palkkakuopassa, jos he ovat saaneet vain tes-korotukset.

Hanne Aho hymyilee kokouspöydässä palaverin keskellä.
”Unelmani on, että kaikilla tällä alalla työtä tekevillä olisi hyvät palkkiot, palkat ja työehdot ja että kaikki tietäisivät tekevänsä tärkeätä työtä. Sitten voisin heittäytyä arkkuun lepäämään.”

8. Luopuvatko journalistit pitkistä lomistaan, jos he saavat vastineeksi työajan seurannan, jossa otetaan huomioon omalla ajalla tehdyt somepostaukset, meiliin vastaaminen sekä aineistojen lukeminen?
Eivät luovu! Journalistit ovat vähitellen ikään kuin suostuneet tällaiseen vapaa-aikaa ja työaikaa sekoittavaan työjärjestelyyn. Heidän pitäisi ihan vain kieltäytyä työnteosta omalla ajalla. Se on vaikeata, kun muutkin tekevät niin ja itsekin ainakin vähän haluaa. Joten siksikin pidetään lomista kiinni.

9. Mikä rauhoittaisi kustannustoimittajien lakkoherkkyyttä?
Muutama vuosi sitten kustannustoimittajat olivat barrikadeilla, kun työnantaja ehdotti lomia lyhennettäväksi. Tämä oli nopein ja radikaalein aktivoituminen, jonka olen urallani nähnyt. Kustannustoimittajia rauhoittaa parhaiten se, että lomiin ei kosketa. Heille pitää päinvastoin saada kuudes lomaviikko.

10. Miksi viestijän kannattaa kuulua Journalistiliittoon?
Moni tekee sekä journalistin että viestijän töitä tai vaihtelevasti molempia. Toiset haluavat verkottua journalistien kanssa. Molemmissa tapauksissa liitosta on hyötyä. Journalistiliitolla on myös hyviä koulutuksia, joissa viestijät käyvät aktiivisesti. Mutta kehitettävää on paljon!

11. Miten journalistit pääsevät eroon maalittajista?
Emme varmaan mitenkään. Pitää vain oppia toimimaan ilmiön kanssa mahdollisimman viisaasti. Sekä Johan Bäckmanin että Junes Lokan tuomioista tiedämme, että oikeuslaitos ymmärtää nyt paremmin journalistista työtä.

12. Nyt saat olla ennustaja. Minä vuonna näemme naisen Hesarin ykköspäätoimittajana, maahanmuuttajan Ylen toimitusjohtajana ja naistenlehden toimittajan pokkaamassa alan palkinnon Suomen Kuvalehden ja Ylen edustajien nenän edestä?
Hesarin päätoimittajaksi valitaan nainen viimeistään silloin, kun Kaius Niemi jää eläkkeelle 2030-luvulla. Ylen uuden toimarin valintaan ei taida mennä edes niin kauan. Suuri Journalistipalkinto jaetaan naistenlehden toimittajalle ensi vuonna. Sen takaa parhaiten naistenlehdissä tehtävä hyvä journalismi.

 


Share in X Share in Facebook