Vuosikokous 2022: Marjaana Varmavuori jatkaa HSJ:n puheenjohtajana

Etusivu > Ajankohtaista > Vuosikokous 2022: Marjaana Varmavuori jatkaa HSJ:n puheenjohtajana
HSJ:n puheenjohtaja Marjaana Varmavuori

Helsingin Seudun Journalistien vuosikokouksessa 23.3. Original Sokos Hotel Presidentissä valittiin yhdistyksen puheenjohtaja ja hallituksen jäseniä ja muokattiin yhdistyksen sääntöjä. Vuosikokous päätti myös asettaa jäsenensä Hanne Ahon ehdolle Journalistiliiton puheenjohtajaksi ja lahjoittaa 3000 euroa ukrainalaisten toimittajien tueksi.

Tweet in Twitter Share in Facebook

Helsingin Seudun Journalistien vuosikokousta päästiin viettämään välivuoden jälkeen jälleen saman katon noin 60 jäsenen voimin. Yhdistyksen puheenjohtaja Marjaana Varmavuori totesi avajaispuheenvuorossaan, että koronapandemiasta huolimatta HSJ:n toimintaa on pystytty järjestämään kiitettävästi 40 jäsentapahtuman ja -koulutuksen myötä, toki etätapahtumia hyödyntäen. Myös alalla on tapahtunut käännettä parempaan.

Toisaalta sota Ukrainassa kysyy journalisteilta ja viestijöiltä paljon myös kotimaassa: koronakriisistä ja etätyöuupumuksesta ei ole ehditty vielä palautua kun uusi kriisi vaatii taas venymistä. Kuluva vuosi on HSJ:n jäsenille tärkeä, sillä sekä lehdistön että kustannustoimittajien työehtosopimuksista neuvotellaan. Lisäksi 2022 on liiton vaalivuosi, jolloin valitaan muun muassa uudet valtuutetut. Varmavuori uskoo, että HSJ löytää riveistään parhaat ehdokkaat jokaiseen avoimeen luottamustehtävään.

Parhaita voimia tarvitaan myös Journalistiliiton johtoon. Niinpä vuosikokous päätti asettaa jäsenensä Hanne Ahon ehdolle liiton puheenjohtajaksi. Ahon kahdeksanvuotisen kauden aikana Journalistiliiton toiminta on nykyaikaistunut, asiaosaaminen kasvanut ja liitto puuttuu nyt juuri niihin kysymyksiin, joihin sen kuuluu. Alan ajankohtaisterveiset iltaan tuonut Aho kiitti omiaan tuesta. Oman työn merkityksellisyyttä ei tarvitse nyt haeskella: Ukrainan ja Venäjän konflikti muistuttaa jokaista siitä, miten tärkeitä ovat sananvapaus ja journalismi. Toivo Haimin ehdotuksesta yhdistyksen talousarvioon lisättiin tärkeä kohta: 3000 euron toimintatuki EFJ:n ja IFJ:n perustamalle Ukrainan journalistien turvallisuusrahastolle.

Vuosikokouksen henkilövalintoja

Vuosikokous päätti yksimielisesti, että HSJ:n puheenjohtajana jatkaa Marjaana Varmavuori (STO), joka totesi kiitospuheenvuorossaan, että ”innostuu aina vain ja uudelleen ay-kysymyksistä ja jäsenten etujen ajamisesta”. Hallituksesta oli erovuorossa seitsemän jäsentä ja uusien ehdokkaiden välillä käytiin äänestys. Uudelleen HSJ:n hallitukseen kaudelle 2022–2023 valittiin Mikko Hirvonen (A-lehdet) ja Heta Saxell (SanomaPro). Uutena valittiin Hannu Aaltonen (STT), Martina Ahola Ubis (STO/IS), Toivo Haimi (Kansan Uutiset), Hanna Raijas (Erikoislehdet) ja Katariina Taleva (Iltalehti). Heidän lisäkseen hallituksessa vaikuttavat Riikka Aaltonen (Alma Talent), Lilli Korhonen (STO), Katja Lamminen (Maaseudun Tulevaisuus), Katriina Lundelin (Otavamedia), Satu Mellanen (Erikoislehdet), Hannele Peltonen (Erikoislehdet) ja Päivi Puustinen (Otava).

Kiitämme lämpimästi myös jäseniämme, jotka nyt väistyvät hallitusvastuusta: Suvi Ahola (STO), Kari Kortelainen (Erikoislehdet), Jussi Lankinen (STT), Oona Lohilahti (Suomen luonnonsuojeluliitto) ja Solmu Salminen (Iltalehti).

Lisäksi  käytiin Aikakauslehdentoimittajain säätiön hallituksen täydennysvaali. Marjaana Varmavuoren tilalle valittiin Heta Saxell ja Johanna Liukkosen tilalle Satu Mellanen. Kimmo Lundén valittiin jatkokaudelle.

Sääntöjen päivitystä

Vuosikokous hyväksyi HSJ:n sääntöjen päivitystyön. Sääntöjä muun muassa ajanmukaistettiin siten, että etäosallistuminen yhdistyksen kokoukseen on jatkossa mahdollista hallituksen niin päättäessä. Lisäksi sääntöjä tahdottiin muokata yhdenmukaiseksi Journalistiliiton sääntöjen kanssa. Siten jäsenyyskriteereihin lisättiin kohta viestinnällistä työtä tekevistä jäsenistä. Nenne Hallmanin ehdotuksesta kokouksessa muokattiin myös sääntöjen 3 pykälän kohtaa 3, jossa mainitaan freelance-journalistit. Sana journalisti päädyttiin poistamaan, jolloin pykälä koskee myös viestintätöitä tekeviä freelencereita. Samalla ajanmukaistettiin myös yhdistyksen kokousohjeet.

Kiitoksen paikka

Tilaisuudessa kiitettiin myös opintosihteeri Riitta Lehtimäkeä idearikkaasta työstä ja kerrottiin Riitan siirtyvän eläkkeelle vuoden lopussa. Kokouksen päätteeksi annoimme lämpimät kiitokset vuosikokousta vuodesta 2000 saakka ansiokkaasti johtaneelle Tuula Kinnariselle sekä hänen työparilleen vuodesta 2006, Tuomo Lappalaiselle, jotka päättävät saumattoman vetovastuunsa Tuulan siirtyessä eläkkeelle huhtikuussa. Tuula lausui kokouksen lopuksi Aaro Hellaakosken runon, joka kuvaa oivallisesti myös ay-työmuurahaisia.

Katso videointi Tuulan runonlausunnasta HSJ:n YouTube-kanavalla.

Marjaana Varmavuori, Tuomo Lappalainen, Tuula Kinnarinen ja hallintopäällikkö Jaana Virtanen sääntöjä hyväksymässä.

Lue myös: HSJ:n vuosikokouksessa jaettiin Salli-palkinnot 2022

 

 

 

 


Tweet in Twitter Share in Facebook