Salli-palkinnot 2022

Etusivu > Ajankohtaista > Salli-palkinnot 2022
Mikael Ahlströmin kuva: Eeva Balme

Salli-journalistipalkinnot jaettiin HSJ:n vuosikokouksessa 23.3.2022 Sokos Hotel Presidentissä Helsingissä. Tunnustuksen saivat WSOY:n toimituspäällikkö ja kustannustoimittaja Mikael Ahlström, Fair Play -lehden päätoimittaja Nina Jakonen sekä selkokielinen uutismedia Selkosanomat yhdessä sen sisarjulkaisun Lätta bladetin kanssa.

Share in X Share in Facebook

Toimituspäällikkö ja kustannustoimittaja Mikael Ahlström sai tunnustuksen taidokkaasta ja omistautuneesta työstään käännöskirjallisuuden hyväksi

Tolkien-asiantuntijanakin tunnettu Mikael Ahlström on työskennellyt vuodesta 2000 WSOY:n lasten- ja nuortenkirjallisuudenosastolla erikoisaloinaan suomennettu fantasia ja sarjakuvat. Palkintoperusteluissa Ahlström saa kiitoksia siitä, että WSOY tunnetaan nykyään sekä suomalaisen laatusarjakuvan että ranskalaisen uuden aallon sarjakuvan julkaisijana. Mikael Ahlströmiä kuvataan ihanteelliseksi kustannustoimittajaksi, esimerkilliseksi toimituspäälliköksi sekä hienotunteiseksi yhteistyökumppaniksi, joka nauttii suurta kollegoidensa arvostusta.

Mikael oli palkintoseremonian aikaan hoitamassa rakastamaansa työtään lasten- ja nuorten kirjamessuilla Italian Bolognassa, joten vuosikokouksessa kuultiin hänen kiitolliset videoterveiset ”aivan mahtaville kollegoille” palkintoehdokkuudesta. ”HSJ:n ja Journalistiliiton jäsenenä on hyvä olla, kun tietää, että meidän työmuurahaisten tukena on vahva liitto”, Ahlström totesi tervehdyksessään.

Nina Jakonen

Fair Play -lehden päätoimittaja Nina Jakonen sai tunnustuksen perinteikkään urheilujulkaisun määrätietoisesta ja ansiokkaasta kehitystyöstä

Nina Jakonen on tinkimättömällä työllään kehittänyt 1950-luvulta saakka ilmestyneestä Urheilutoimittajain Liiton tiedotusjulkaisusta arvostetun ammattilehden, joka keskittyy tiukasti journalismiin, urheilujournalismin erityiskysymyksiin ja ajankohtaisteemoihin Suomessa. Uudistunut ilme, laadukkaat sisältösuunnitelmat, huolellinen tekstien editointi ja viimeistelty taitto ovat onnistuneen uudistuksen avaimia. Nina Jakosen ammattitaitoisen työn myötä Fair Playsta on tullut odotettu julkaisu, jota tavoittaa urheilusta kiinnostuneet lukijat myös liiton jäsenistön ulkopuolella.

Palkintotilaisuudessa Nina Jakonen kiitti omiaan: Fair Play -lehteä tehdään pienin resurssein ja toimitustiimikin koostuu vapaaehtoisista tekijöistä. Erityiskiitokset saivat ”pilkkuiita” Matti Hannula, sparraaja Esko Hatunen, urheilutoimittajista koostuva hallitus, joka kirjoittaa juttuja jokaiseen lehteen sekä ilmoituksia myyvä Erkki Hirvonen.

Selkosanomat/Lätta bladet sai tunnustuksen tiedon saavutettavuutta edistävän median onnistuneesta konseptiuudistuksesta

Suomen vanhin selkokielinen media on toteuttanut mittavan lehti- ja konseptiuudistuksen vuosina 2020–2021. Selkosanomien työryhmä päätoimittaja Petri Kiutun johdolla toteutti uudistuksen yhdessä Metropolia Ammattikorkeakoulun visuaalisen viestinnän opiskelijoiden kanssa. Mukana työssä oli myös Selkosanomien ruotsinkielinen sisarjulkaisu Lätta bladet. Uudistus koskee painettuja lehtiä, verkkosivuja ja kaikkea sisältöä sekä ilmestymistahtia. Avainsana kaikkiin muutoksiin on saavutettavuus. Uudistustyön myötä Selkosanomat vastaa entistä paremmin lukijoidensa tarpeisiin.

Palkintotilaisuudessa HSJ:n puheenjohtaja Marjaana Varmavuori piti Selkosanomia hienona osoituksena siitä, miten laajaa asiaosaamista yhdistyksen piiriin kuuluu. Palkittujen kiitokset tilaisuudessa välittivät Petri Kiuttu ja lehtori Tuomas Aatola. Aatola totesi, että tämän projektin myötä Metropoliassakin opittiin uutta ja nähtiin, että opiskelijayhteistyössä selviydytään myös pidemmistä, jopa vuoden mittaisista kehitysprojekteista.

Palkitut Kaisa Kaatra (toimittaja, Selkosanomat), Tuomas Aatola (lehtori, Metropolia AMK), Tea Sirén (opiskelija, Metropolia AMK), Maria Österlund (toimittaja, Lätta bladet) ja Petri Kiuttu (päätoimittaja, Selkosanomat).

Rahapalkinto 5000 euroa jaettiin saajien välillä seuraavasti: Mikael Ahlström 2000 euroa, Nina Jakonen 1500 euroa ja Selkosanomat/Lätta bladet 1500 euroa.

Salli-journalistipalkintoa jakamalla HSJ jatkaa Suomen Aikakauslehdentoimittajain Liiton käynnistämää perinnettä. Palkinto vahvistaa ammatillista identiteettiä ja nostaa alan arvostusta. Palkinto voidaan myöntää työssään ansioituneelle journalistille, elämäntyöstä tai esimerkiksi merkittävästä teosta alalla. Palkinnon voi saada HSJ:n jäsen tai työryhmä, jossa enemmistö on yhdistyksen jäseniä. Palkinnonsaajia ehdottavat HSJ:n jäsenet.

Suomen Journalistiliittoon kuuluva Helsingin Seudun Journalistit on journalistien, kustannustoimittajien ja viestijöiden ammattiyhdistys.


Share in X Share in Facebook