Salli-palkinnot 2023

Etusivu > Ajankohtaista > Salli-palkinnot 2023

Salli-journalistipalkinnot jaettiin HSJ:n vuosikokouksessa 29.3.2023 Sokos Hotel Presidentissä Helsingissä. Tunnustuksen saivat Maaseudun Tulevaisuuden ruokatoimittaja Riitta Mustonen, Kansan Uutisten toimittaja Kai Hirvasnoro ja Otavan Oppimisen palveluiden tuottaja Teppo Nevo.

Tweet in Twitter Share in Facebook

Tuottaja Teppo Nevo sai tunnustuksen näkemyksellisestä työstään äidinkielen ja kirjallisuuden oppimateriaalien parissa.

Teppo Nevo on työskennellyt Otavan Oppimisen palveluissa vuodesta 2012. Nyt hän toimii yläkoulun ja lukion äidinkielen ja kirjallisuuden tuottajana. Palkintoperusteluissa Nevo saa kiitosta yläkoulun ja lukion Särmä-oppikirjasarjojen menestyksekkäästä uudistustyöstä ja koulumaailmaan luomistaan verkostoista, joista kustantamo löytää loistavia oppikirjailijoita ja asiantuntijoita. Nevon otetta työhön kiitetään moderniksi ja rohkeaksi. Kustannustoimittajana häntä kuvataan tarkaksi, näkemykselliseksi ja kunnianhimoiseksi. Nevo nauttii vetämiensä työryhmien suurta arvostusta ja luottamusta. Työtoverina hänen kerrotaan parantavan koko tiimin suoritustasoa.

Palkintotilaisuudessa Nevo totesi saavansa tehdä tehdä maailman hienointa ja vaikuttavinta työtä.

”Ja sitten saan vielä tosi mahtavan palkinnon. Se tuntuu äärimmäisen hyvältä tänään ja tosi pitkään.”

Puheessaan Nevo korosti, että Suomessa syntyy moniammatillisen yhteistyön tuloksena maailman parhaita oppimateriaaleja. Hän on kuitenkin huolissaan siitä, että kaikki lapset ja nuoret eivät ole oppimateriaalien suhteen tasa-arvoisessa asemassa.

”Jos on syntynyt kuntaan, jonka talous on tiukilla, pulpetilla saattaa olla kahdeksan tai kymmenen vuotta vanha risainen, tiedoiltaan vanhentunut oppikirja. Kun tilanne on tällainen, silloin on säästetty väärästä paikasta.”

”Laadukkaat, kustannetut ja ammattilaisten tekemät oppimateriaalit parantavat oppimistuloksia, tasa-arvoistavat, antavat hyvän elämän edellytyksiä ja säästävät opettajien aikaa tärkeimpään”, Nevo sanoi.

Toimittaja Kai Hirvasnoro sai tunnustuksen pitkäaikaisesta työstä ajassa elävän politiikan journalismin puolesta.

Kai Hirvasnoro on työskennellyt Kansan Uutisissa vuodesta 1987. Nyt hän työskentelee politiikan sekä työmarkkina-asioiden toimittajana. Hirvasnoro on urallaan elänyt läpi vasemmistolaisen liikkeen, median ja Kansan Uutisten muutokset ja sopeutunut niihin. Hänen rooliaan Kansan Uutisten uudistamisessa ja sähköisen toiminnan kehittämisessä kuvataan merkittäväksi. Hirvasnoron työtahtia ja -moraalia ihaillaan ja hänen monipuolista osaamistaan hyödynnetään toimituksessa laajalti. Hänen tunnistettava kirjoitustyylinsä elää ajassa ja herättää yleisössä vastakaikua.

Palkinnon saatuaan Hirvasnoro kiitti kompaktisti sekä yhdistystä että palkintoa hänelle ehdottaneita.

”Olen enemmän kirjallisen ilmaisun miehiä kuin puhujamiehiä. Palkinnon perustelut kuultuani mykistyin vielä enemmän”, Hirvasnoro sanoi.

Kiitokset pitkäaikaisista ansioista työssä osuivat Hirvasnorolle työelämän taitekohtaan: hän on juuri jäämässä ”puolikkaalle eläkkeelle”. Palkintopäivänä politiikan toimittajan mielessä olivat kuitenkin tiiviisti työt.

”Lähden tästä saman tien kohti kotia, koska huomenna on vielä työpäivä. Pitää mennä katsomaan viimeinen vaalitentti.”

Toimittaja Riitta Mustonen sai tunnustuksen elämäntyöstä monipuolisena, suomalaista ruokakulttuuria edistävänä ruokajournalistina.

Ruokatoimittaja Riitta Mustonen on työskennellyt Maaseudun Tulevaisuudessa vuodesta 1984. Hän jäi eläkkeelle maaliskuussa 2023, mutta jatkaa kirjoittamista lehden kuukausiliitteeseen Kantriin. Mustosta kiitetään vuosikymmenten työstä suomalaisen ruoan merkityksen esiin tuomisessa. Hän kirjoittaa myös koskettavia henkilöjuttuja. Mustonen on aiemmin saanut Alfred Kordelinin Säätiön Jaakko Kolmonen -ruokakulttuuripalkinnon ja Maataloustoimittajat ry:n palkinnon vuoden parhaasta maatalousalan lehtijutusta. Osaamistaan Mustonen on jakanut myös alan kirjoissa ja toimittajajärjestöjen luottamustehtävissä. Hän saa kiitosta sekä lukijoilta että työtovereilta.

Riitta Mustonen oli palkintoseremonian aikaan matkoilla Levillä. Hän osallistui palkintoseremoniaan ja lausui kiitoksensa  Teams-yhteydellä.

”Tuli tunne, että työni on huomattu, sillä on ollut merkitystä. Ja että ihan elämäntyöpalkinto. Se kuulosti tosi hienolta. Kiitos!”, Mustonen sanoi.

”Lisäksi on mahtavaa saada palkinto suomalaisen ruokakulttuurin edistämisestä, sillä sen nousua olen saanut olla todistamassa. Ruokajournalistin työ on ehkä yksi maukkaimmista paloista toimittajan työtä, vaikka toki siihenkin sisältyy arvaamaton määrä arkista aherrusta.”

Jokainen Salli-palkittava sai rahapalkinnon, joka on suuruudeltaan 1500 euroa. Salli-journalistipalkintoa jakamalla HSJ jatkaa Suomen Aikakauslehdentoimittajain Liiton käynnistämää perinnettä. Palkinto vahvistaa ammatillista identiteettiä ja nostaa alan arvostusta. Palkinto voidaan myöntää työssään ansioituneelle journalistille, elämäntyöstä tai esimerkiksi merkittävästä teosta alalla. Palkinnon voi saada HSJ:n jäsen tai työryhmä, jossa enemmistö on yhdistyksen jäseniä. Palkinnonsaajia ehdottavat HSJ:n jäsenet.

Suomen Journalistiliittoon kuuluva Helsingin Seudun Journalistit on journalistien, kustannustoimittajien ja viestijöiden ammattiyhdistys.

Teksti: Nina Erho
Palkittujen yhteiskuvassa Riitta Mustosen kuva: Carolina Husu
Kuvat vuosikokouksesta: Laura Vuoma

Alin kuva: Riitta Mustosen seurassa palkintoa juhlivat Esa Mustonen, Pirjo Mälkiä ja Lassi Uotila. Kuvassa lisäksi Kai Hirvasnoro, Teppo Nevo ja HSJ:n puheenjohtaja Marjaana Varmavuori.

Lue myös: Vuosikokous 2023 – yhdistys on iskussa


Tweet in Twitter Share in Facebook