Toimittaja ja kannattaja | Lööppi 1/2022

Etusivu > Lööppi > Toimittaja ja kannattaja | Lööppi 1/2022
Jukka Vuorio tuulettaa Ilveksen huivi kädessä jäähallin katolla

Lööpin kolumnisarjassa Seura-lehden toimittaja Jukka Vuorio pohtii, voiko urheilutoimittaja tunnustaa avoimesti väriä.

Kolumni | Teksti Jukka Vuorio | Kuva Pekka Holmström | Lööppi 1/2022

Tweet in Twitter Share in Facebook

Teen nyt tunnustuksen.

Olen ollut ammattitoimittaja viitisentoista vuotta ja Tampereen Ilveksen kannattaja – niin jääkiekossa kuin jalkapallossakin – yli 30 vuotta.

Koska kirjoitan urheilusta, kannatin Ilvestä ennen puolisalaa. Mutta viime vuosina olen yhä avoimemmin ryhtynyt tunnustamaan Ilveksen keltavihreitä seuravärejä.

Hyvä toimittaja pyrkii aina objektiivisuuteen, totta kai. Niin minäkin. Mutta jos siellä nyt on joku journalisti, joka väittää pyrkimisen lisäksi myös olevansa täysin objektiivinen, se ei vain pidä paikkaansa.

Jokainen meistä on kulttuurin, kielen, normien, arvojen ja erilaisten mielipiteiden kyllästämä.

Kannattajuutta ei kannata yrittää sielustaan tukahduttaa, mutta kannattajuus on samanlainen sidonnaisuus kuin puolueen jäsenyys tai osakkeiden omistaminen. Siitä pitäisi kertoa, jos kirjoittaa asiaa sivuten. Se on rehellistä sekä kirjoittajaa itseään että etenkin lukijoita kohtaan.

Minulle kannattaminen tarkoittaa, että olen kaikkien noiden vuosikymmenten ajan ollut jokaisen kauden jokaisella ottelukierroksella vähintään tietoinen ottelutuloksista, yleensä tiennyt hyvin myös maalintekijät, syöttäjät, rangaistusminuutit ja maalivahtien torjunnat. Tiedän yleisömäärät, sponsorit ja seurahistorian.

”Olen ollut Tampereen Ilveksen kannattaja yli 30 vuotta.”

Tekeekö tämä minusta jäävin? Ei suinkaan. Mielestäni pitkäaikainen seuraaminen tuo minulle asiantuntijuutta juuri tämän hetken tilanteesta sekä kykyä asettaa tapahtumat pitkän aikajatkumon kontekstiin.

Olen kirjoittanut kohtuullisen paljon myös Suomen jääkiekko- ja jalkapallomaajoukkueista. Olen juttukeikalla saanut esimerkiksi nähdä Suomen voittavan jääkiekon maailmanmestaruuden Bratislavassa ja Suomen miesten pelaavan jalkapallossa ensimmäisen arvokisaottelunsa Kööpenhaminassa.

Näillä keikoilla on tunnelmoitu lähestulkoon patrioottisessa hengessä suomalaisten sankarillisuutta hehkuttaen, eivätkä sen enempää esimiehet kuin lukijatkaan ole valittaneet, että tämä ei nyt ihan mennyt journalismin ihanteiden mukaan.

Saadakseni asiaan laajempaa perspektiiviä kysyin tätä kirjoitusta varten näkemyksiä myös kahdelta kokeneelta jääkiekkojournalistilta. Entinen jääkiekkoilija ja valmentaja Petteri Sihvonen on työskennellyt urheilujournalistina Urheilulehdessä, Yle Puheella ja MTV3:lla.

Sihvosen mukaan moni jääkiekkotoimittaja on tutustunut lajiin faniuden kautta, mutta sillä hetkellä, kun toimittaja ottaa kynän käteensä ja laittaa ammattilaisen hatun päähänsä, subjektiivinen faninäkökulma tulee kyetä muuntamaan mahdollisimman laajaan ja objektiiviseen asiantuntijaperspektiiviin.

”Ei ole muita reittejä urheilutoimittajaksi kuin rakastua ensin urheiluun, ja käytännössä se tarkoittaa, että syntyy kannattajuutta. Se on luonnollinen asia”, Sihvonen sanoo.

Kannattajuus ei haittaa silloin, kun toimittaja on avoin. Sihvosen ajattelussa toimittajan integriteetti, joka selkosuomeksi on lahjomattomuutta, tinkimättömyyttä ja rehellisyyttä, on kaiken perusta.

Jatkoaika.com on Suomen suurin jääkiekkoaiheinen verkkosivusto. Kysyin päätoimittaja Jani Mesikämmeneltä, voisinko kirjoittaa heille Ilveksestä.

”On se mahdollista”, Mesikämmen vastaa.

Hänen mukaansa sivustolle tulee jatkuvasti uusia avustajia, jotka hakemuksissaan kertovat seuranneensa jotakin joukkuetta intohimoisesti vuosikausia.

”Kunhan lähtökohdat ovat selvät ja avoimet ja tekijät ymmärtävät täysin, mistä journalismissa on kyse, totta kai he voivat kirjoittaa.”

Minun, Sihvosen ja Mesikämmenen näkemyksistä voi vetää synteesin, että toimittaja voi kirjoittaa mistä aiheesta tahansa, kun hän tiedostaa omat lähtökohtansa, pyrkii objektiivisuuteen ja seisoo kirjoittamiensa juttujen takana.

Enempää ei inhimilliseltä toimittajalta voi vaatia.


Tweet in Twitter Share in Facebook